Geel blijft investeren in de stad en haar centrumfunctie zodat we ook op lange termijn aantrekkelijk blijven voor inwoners en bedrijven. Burgemeester Vera Celis (N-VA) : 'We handhaven het investeringsvolume van ongeveer 10 miljoen euro per jaar. We blijven ook voluit investeren in een kwalitatieve en kostenefficiënte dienstverlening op maat van de Gelenaar. Om dit ook in de toekomst betaalbaar te houden, nemen we volgende maatregelen:

- Versnelde uitvoering van een aantal maatregelen uit het herstelplan.
- Meer intensief onderzoeken waar er effectief afbouw van dienstverlening mogelijk is. Hierbij krijgt het begrip kerntaak een striktere invulling. Afbouw van dienstverlening kan zowel door samenwerking met externe partners als door effectief stoppen of verminderen van het aanbod.
- De keuze voor het voorkomen van naakte ontslagen blijft behouden en we blijven ook investeren in onze werknemers via opleiding en interne heroriëntering. Personeelsuitbreidingen zijn enkel mogelijk voor de dienstverlening waar Geel volop voor kiest en als de behoefte aangetoond is.

Hier staat tegenover dat we meer mogelijkheden voorzien om snel in te grijpen als er door snelle maatschappelijke evoluties effectief personeelstekorten ontstaan.
We herhalen dat deze maatregelen geen oefeningen van het bestuur of het managementteam alleen zijn. We moeten samenwerken om te voldoen aan de noden van vandaag zonder de toekomst in het gedrang te brengen. Wij roepen alle inwoners van Geel en onze werknemers op om hun steentje bij te dragen om mee te werken aan een duurzame toekomst voor Geel. Door samen te werken kunnen we deze oefening draaglijk maken.

Moeilijke opdracht
De bespreking van het meerjarenplan 2016-2021 en beleidsplan 2016 was een erg moeilijke oefening.
Door bovenlokale maatregelen ziet Geel de volgende jaren haar inkomsten structureel dalen. Enerzijds is er de stopzetting van de compensatie van de gederfde opcentiemen materieel en outillage die de Vlaamse Regering heeft beslist. Anderzijds zijn er de gevolgen van de federale taxshift. Voor Geel betekent dit dat we de volgende jaren structureel gemiddeld 1.200.000 euro per jaar minder inkomsten hebben. Ook de subsidies voor tewerkstelling en voor de Vlaamse beleidsprioriteiten nemen structureel af.

Tegelijk zien we dat de maatregelen uit het herstelplan onvoldoende of onvoldoende snel effect hebben op onze dagelijkse werking. Onze uitgaven voor onze dagelijkse werking blijven te hoog, onze inkomsten te laag. We moeten nog meer dan voorheen doordachte keuzes maken bij wat de Gelenaar nodig heeft aan dienstverlening. Het begrip kerntaak zal een striktere invulling moeten krijgen en de inzet van mensen en middelen moeten we hier met de nodige terughoudendheid op afstemmen.

Efficiënt werken en kostprijsbewust handelen blijven nodig om onze werking betaalbaar te houden.

De personeelskosten dalen onvoldoende snel. We hebben andere structurele, organisatorische maatregelen nodig om onze dienstverlening te garanderen. Daarom vragen wij ook van onze werknemers inspanningen, zowel op het vlak van flexibiliteit als op het vlak van arbeidsvoorwaarden.

Wij verwachten dat de afbouw van subsidies, inkrimping van taken en wijziging in de arbeidsvoorwaarden niet stopt in 2016. Het doel is om efficiënte en meer flexibele lokale besturen te hebben. Het bewustzijn van deze evolutie is noodzakelijk om er krachtdadig mee om te gaan.

Geel neemt haar verantwoordelijkheid op. Tijdens het conclaaf zijn dan ook maatregelen genomen die zowel de inkomsten als de uitgaven weer in balans moeten brengen. De volgende weken werkt Geel de principes waarover binnen het conclaaf een akkoord was, verder uit', besluit een enthousiaste Vera Celis.